lördag 10 oktober 2009

något spanskt

Med en stark passion för både musik, kärlek och sprit fastnade han i Sverige. De tre elementen var så starkt förknippade med honom att han vid de tillfällen någon av dem saknades inte riktigt gick att känna igen.
Hans längtan efter sitt hemland och dottern som blev kvar hos sin spanska mor gjorde honom rastlös som få. Nätter utan sömn ägnade han åt att arrangera musik, bra arrangemang som lät svåra men var lättspelade. Kanske var det därför ingen riktigt tog hans problem på allvar, hans elände behövdes för att orka vara kreativ.
När Sara, hans svenska fru, tvingade in honom för sitt alkoholmissbruk hördes protester.
"Så farligt är det väl ändå inte."
"Överreagerar du inte lite."
När han började tafsa på sina kvinnliga musikskoleelever gick det inte att bortse från faktum längre, men då var det för sent.

Manuel var en kärlekstörstande människa som följde sitt hjärta till detta kalla land. Blev han lycklig här? Sara gjorde i alla fall allt hon kunde för sin spanske man men frågan är om det någonsin var tillräckligt. Hon kunde inte riktigt ta sig igenom det sista skalet ända in i själen. När han till sist dog av sitt missbruk blev det i all sorg en lättnad. Den skuld hon alltid känt över att ha berövat honom hans familj och hemland rann bort med tårarna och lämnade så småningom plats för den djupa kärlek som från början varit orsaken till deras liv tillsammans.

8 kommentarer:

Anitha Östlund Meijer sa...

Välkommen tillbaka!
Så fucking jävla vackert!
BRa där!

marmoria sa...

Jag funderar mycket på människor med "problem" som har sådana gåvor, att man inte kommer sig för att hjälpa dem.

Fiorano sa...

Gripande text. Behöver man elände för att orka vara kreativ?

Pia sa...

Pia lyckades helt plötsligt bli en annan familjemedlem vid namn Fiorano. Märkligt.

http://tittelina.blogspot.com sa...

Måste vara svårt att lämna tryggheten som det innebär att leva i sitt hemland OCH ett barn. Svårt att förstå om man aldrig varit tvungen.

Sofie B-C sa...

Texten är full av både energi och insikt! Fin rytm, lättläst -och samtidigt tänkvärd. Jag funderar på hur kulturellt betingade "problem" kan vara. Vad som är en tillgång på ett ställe kan bli en last på ett annat. Texten fångar konsekvenserna av det -tycker jag:)

Charlotta sa...

Du levandegör hans liv på ett fantastisk sätt med bara några få rader. Skickligt.

Siestri sa...

Bra skrivet, det är nog så många människor har det. Längtan efter något/någon annan som inte finns i ens närhet så att man blir blind för det/de som är nära som vill hjälpa till av kärlek.