tisdag 27 september 2011

ett upplopp

Det finns fördelar med att bli gammal. Min utnötta pinnstol i ek, en gång med sjögräsklädsel, nu med spånskiva och klädd skumgummidyna, står lutad mot tegelväggen. Min rygg värms mot de solvarma stenarna trots att solen försvann under horisonten för ett bra tag sedan. Vi är några stycken likasinnade längs gatan som sitter på lit de parade varje kväll. Det är skönt att kunna lägga jäktet åt sidan en gång för alla och bara observera. Minnet är det ännu inget fel på vilket gör att jag har förståelse för ungdomarnas raseri. Trots det skakar vi gamlingar på huvudet till varandra när vi ser en bil sättas i brand, Ottos butiksfönster krossas och stenar regna likt manna från skyn när poliserna så småningom dyker upp.
Ungdomarna är lika odödliga som vi var i den åldern. Några av dem överbevisas redan ikväll, som så många andra kvällar före denna. Inte ens det får oss att resa oss ur våra bekväma stolar. Från parkett ser vi poliserna fösa ihop de fallna och hiva upp dem på lastbilsflak. Om ingen skrivit ner deras namn slutar de existera i samma ögonblick den bakre lemmen fälls upp, det är så det fungerar.
Kylan smyger sig på, sakta inser vi som suttit stilla under flera timmar att det är dags för värmen i sängen. Benen knakar av ansträngningen, magen protesterar och en slemmig klump i halsen påkallar uppmärksamhet och förpassas genast till rännstenen. Det kommer en ny tid, en tid jag inte får vara med om. Jag skulle kunna tala om för ungdomarna att nya tider kommer och går, oavsett om de håller på och springer sig fördärvade längs gatorna eller inte. Men det gör jag inte, de får, liksom jag, göra sina egna misstag.

7 kommentarer:

Pia sa...

Jag reagerade starkt på "om ingen skrivit ner deras namn så slutar de existera". Just de orden skapar en speciell stämning i texten.

disco sa...

ja en tuff och hård text.
Bra berättat och håller med Pia.

Dakota Quinn Diamond sa...

Stark text. Mycket fint gestaltat! Och levande - känns som jag ser allt på film! :)

marmoria sa...

Älskar detaljerna om stolen och kontrasten mellan ålderdomsvisheten och den hårda verkligheten på gatan. Drabbas av: "Om ingen skrivit ner deras namn slutar de existera i samma ögonblick den bakre lemmen fälls upp, det är så det fungerar."

Sofia sa...

Bra!

http://tittelina.blogspot.com sa...

Snyggt, håller med övriga om meningen " om ingen skrivit...".

Marie sa...

Jag kan bara stämma in med övriga. Och tänker på vilken betydelse var och en har för andras överlevnad, på ett eller annat sätt.