tisdag 17 november 2009

Själ, Skäl och stjäl

Han visste att han inte fick stjäla, det hade mamma noga tutat i honom. Men omständigheterna runtomkring hade hon inte talat så mycket om, då hade hon för det mesta avfärdat honom.
"...men om man liksom skulle vara tvungen, eller om man bara råkar gå ut med något utan att betala", hade han försökt.
"Man får inte stjäla, punkt, slut, ska det vara så svårt att förstå."
Med en djup suck hade han gått därifrån utan att få svar på sina frågor.

Nu stod han i prånget mellan speceriaffären och sybehörsbutiken med en påse godis i handen osäker på om han verkligen hade stulit eller inte. Kurre med Kniven hade av någon anledning stått i kassan med en blå skylt på bröstet och tagit betalt av honom när han kom med mammas varor. Den tjugofemöring han skulle använda till ettöres harpluttar hade genom Kurres försorg blivit en nästan full påse med allehanda godisbitar värda långt mer.
"Är du dum, eller, stick nu innan Majvor ser din påse", hade Kurre snäst åt honom när han lamt försökte påpeka att han inte kunde betala för så mycket godis.
Om det nu var så att han hade stulit var han dömd att för evigt brinna i helvetet. Det hade farmor sagt. Djävulen skrev upp alla syndare och tog hand om ens själ så fort man dog.

Han kunde förstås ha påpekat det hela för Majvor som ägde butiken, men då skulle Kurre ha dödat honom med sin stora Kommadokniv. Han rös när han kom att tänka på kniven, hur den sprättat upp den döda ekorren och allt det röda som rann ut i gruset. Där ville han absolut inte hamna, då var nog till och med helvetet bättre. Han hoppades att Gud skulle ha överseende med honom och började förtvivlat fila på ett försvarstal.
"Käre Gud, jag hade mina skäl att göra som jag gjorde, jag ville liksom inte dö än riktigt."
Mer kunde han inte komma på men han hoppades innerligt att det skulle räcka för att ta honom till himmelen. För säkerhets skull gömde han påsen med godiset bakom en lös sten i muren, men först efter att ha stoppat i sig de tjugofem harpluttar han betalat för. Rätt skulle vara rätt.

12 kommentarer:

malix sa...

hahahha kul text och så mycket som händer i barn s huvud känner igen lite av det då jag kom på att jag en gång fått fyra femmor tillbaka iställer för en kronor, var nog inte så gammal då men skämdes det gjorde jag och vågade itne ens gå tillbaka med dem.

Miss G sa...

snyggt och välskrivet barnperspektiv! roligt och djup på samma gång.

marmoria sa...

salomonisk problemlösning!

Jenny G sa...

Bra text, inte så lätt alltid det där med rätt och fel!

Heureka sa...

Du har fått fram barnets tankar mycket fint

Ettie sa...

Jag känner riktigt de motsträviga känslorna som virvlar i huvudet på killen. Bra skrivet!

Snudd sa...

Lite drama i den killens tankar. Man känner pulsen. Flyt.

Siestri sa...

Bra text som håller en kvar och vill läsa mera.

Charlotta sa...

Frågor om rätt och fel är alltid lika intressanta att ta del av och fundera kring. Sånt djup du får i texten trots att den är så kort.

http://tittelina.blogspot.com sa...

Jag känner killens motstridiga känslor, roligt slut att han tänker äta upp det han har betalt för.

Lillemor sa...

Håller med Ethel, ja, egentligen alla ovanstående. Gillar dock det religiösmoraliska bäst!

Skrevitas liv och intressen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.