fredag 19 februari 2010

initiativ

Har han skilt sig och skaffat sig en ny, tänkte jag när jag såg honom sitta och samspråka med kvinnan i stolen bredvid. I så fall var det honom väl unt. Efter att ha levt med en pedant som styrt hans liv till punkt och pricka i många år var det väl inte mer än rätt att han fick smaka på lite frihet i livet igen. När han reste sig och lämnade henne ensam trodde jag först att han skulle gå fram och köpa något i baren men han tog på sig ytterkläderna och försvann nerför trappan. Första programpunkten hade inte ens börjat ännu.

"Vad är det egentligen för arrangemang, det här", hörde jag en röst alldeles bredvid mig. Kvinnan lutade sig fram emot mig och log.
"Det kallas öppen scen där ungdomar får pröva sina vingar och göra i princip vad som helst på scenen", förklarade jag och kunde inte låta bli att le tillbaka.
"Jaha, jag är precis nyinflyttad från Stockholm och gick hit eftersom jag plockade åt mig en folder vid kassan nere vid sporthallen om vad som händer i februari, jag tänkte jag skulle lära känna lite folk."
"Jag tänkte inte gå hit från början men min yngsta grabb ska spela med sitt band så då måste man ju ge lite support."
"Om det nu är så att du inte känner så många ännu kanske du skulle ha lust att hänga på till någon förfest någon gång, ingen här går ju ut utan vi sitter hemma hos varandra istället", fortsatte jag.

Den yngsta grabben ifråga ryckte mig i armen och jag lutade mig tillbaka för att höra vad han ville.
"Stoppa in den i byxorna igen, pappa, det bara lyser ju om dig."
"Vadå", försvarade jag mig", jag försöker ju bara vara vänlig, hon är ju helt nyinflyttad och känner ingen här."
"Visst, whatever", sade han och himlade med ögonen.

Punkt efter punkt med gitarrspelande tonårsflickor och varierad sång avlöste varandra i snabb takt. I stolarna bredvid varandra försökte vi prata tyst så vi inte störde de oerfarna artisterna men fick hela tiden menande blickar från sonen och bandet i övrigt. När det var dags för deras entré flyttade jag fokus och lyckades koncentrera mig på min egentliga uppgift, att vara en supportande pappa.

"Det gick ju kanonbra", berömde jag dem efteråt trots att det naturligtvis fanns mycket i övrigt att önska.
"Jag tyckte också att ni var jättebra", sade kvinnan och log mot dem.
"Vi ska strax åka hem, väntar du utanför med de andra", sade jag och ville försäkra mig om att jag inte gick därifrån utan möjlighet att kontakta kvinnan igen.
"Du, det var jättetrevligt, det är inte så att du vill gå och ta en öl någonstans och fortsätta prata", frågade hon och log sådär igen.
Ville jag det, helt plötsligt kände jag mig som en tonåring igen. Sedan kom de vuxna tankarna in, det var onsdag, jag hade bilen med mig, vad skulle grabben säga. Lyckligtvis slog jag bort de tankarna innan jag försatt min chans.

En förstående son tog följe med sina vänner hem istället. Kvällen fortsatte med mer prat över en öl, lättöl för mig. Ingen vet vad detta kommer att leda till och fortsättningen går bara att läsa i stjärnorna men en sak står klart, tillfälligheter har styrt människans vara i alla tider och för en gångs skull så var jag på rätt plats vid rätt tillfälle.

13 kommentarer:

Anonym sa...

:-) Gillar., och
"Det gick ju kanonbra", berömde jag dem efteråt trots att det naturligtvis fanns mycket i övrigt att önska.
Föräldrakärlek :-)

Anitha Östlund Meijer sa...

Ödet min käre vän. Ödet styr oss så att vi hamnar på rätt plats. Bra skrivet. Både allvar och skratt

http://tittelina.blogspot.com sa...

Som sagt ödet och tillfälligheter som "styr" livet.

Tack för din kommentar till mig. Ja, du har rätt, egentligen behöver man ju inte tvunget ha med ordet i texten. Kan ju ibland te sig lite krystat :-). Om det inte är klart uttalat att ordet SKA vara med. Bra tänkt!

marmoria sa...

Rart men långt ifrån en av dina bästa (törs jag säga, för jag har skrivit dåligt idag)(skulle jag tordas säga ändå). Petitess: "ifråga" passar inte in. Det kommer för långt ifrån första omnämnandet av killen.

Y sa...

"Han har skilt sig och skaffat en ny, tänkte jag..." och "...rätt plats vid rätt tillfälle." Första och sista strofer som fångar mig, även om du kanske inte alls har någon avsikt att tänka djupt i denna berättelse. Första för att jag nyfiket undrar vem som berättar (man/kvinna), sista för att då rör du vid allas vår önskan :)Tack för din kommentar - sådant bär mig.

foxy sa...

Bra att du tog chansen o inte minst att du hade en förstående son, om det nu var du?
I alla fall en bra historia.

Siestri sa...

Det är bra att vara på rätt plats vid rätt tid.

huvudpersonen sa...

En stillsam berättelse med hög igenkänningsfaktor. Trevlig läsning :-)

Jenny G sa...

Trevlig historia :)
Nyfiken på vem mannen var som hon först satt med?

Anonym sa...

Joull bi bakk, vi håp.

Y sa...

Jag är nyfiken på vart du har tagit vägen nu... Hoppas allt bra :)

Y sa...

Du, har du läst om möjligheten att finnas med i Skrivpuffskalendern? (Antagligen eftersom Ann är följare, men jag skriver ändå hit till dig) Finns ju en möjlighet att du har missat det eftersom du inte skrivit här på länge... Läs på sidan den 19 juli. Jag tycker du ska vara med!!!!
Kram

Anders sa...

När kommer du tillbaka til skrivpuffarna