tisdag 25 augusti 2009

en inte genomförd idé

Att tillverka säkerhetsljus och ljusstakar av utbrända glödlampor, trycka upp klisterlappar med orden "I Care" för försäljning världen över, inte för innebörden av budskapet utan för möjligheten att tjäna storkovan. Att starta en restaurangkedja med mexikansk inriktning som motvikt till alla hamburgerhak, starta en serietidning utan våld, bygga en äventyrspark i skogen där allt var gjort av naturliga material.

Idéerna under åren hade inte saknats men få av dem var realiserade. Tiden rann liksom bara undan hela tiden. Dessutom var det många idéer som fallit i glömska efter år av dammig förvaring någonstans djupt inne i hjärnan. Han glömde aldrig den morgon han vaknade och var vagt medveten om drömmen han haft. Drömmen där alla världens problem med ett enkelt tankegrepp skulle vara lösta. Men hur han än tänkte, och det gjorde han under resten av dagen, så gled hela tiden drömmen undan.

Efter den händelsen började han skriva upp sina drömmar och sina vakna idéer. Han samlade och katalogiserade saker som skulle användas den dag han gjorde verklighet av något. Vardagsrummet var först att fyllas med verktyg, plåtbitar, tråd, tyger, mängder av anteckningsblock och förpackningar av spik och skruv. Med tiden räckte inte vardagsrummet till och resten av lägenheten fylldes sakta men säkert av allehanda oumbärliga saker. Hans sovplats bestod numera av en fåtölj man kunde fälla ner i bekvämt läge. Det var inte bara av ondo att sängen var överfylld av saker. Nej, på det här sättet var han redo att börja med nya idéer i samma ögonblick han vaknade. Vid senaste räkningen var summan av idéer uppe i fyrtiotvåtusentrehundrafem. Det var inte konstigt att han inte hunnit med att göra verklighet av någon ännu.

Marja-Lisa höll för näsan när hon med hjälp av hyresvärden tog sig in i lägenheten. Stanken var fruktansvärd och hade inte dörren öppnats utåt var det tveksamt om de överhuvudtaget skulle tagit sig in. Hon hade aldrig under sina år på kommunen sett något liknande. Lägenheten var fylld från golv till tak av skräp och bara små gångar tillät någon att ta sig fram mellan de olika rummen. Han satt i en fåtölj i ett av rummen och hon vände sig om av vämjelse när hon såg hur långt gången döden var. Det var bara att ringa så fick de komma och hämta honom. Lägenheten skulle tömmas och saneras. Herregud, varför slängde han aldrig något, hur kunde han leva i all denna skit.

12 kommentarer:

Heureka sa...

Otäckt tankescenarium, om man bara samlar på sig alla idéer, men inte slutför några mål blir det bara kaos, ett ofullständigt liv och en bortglömd död av det hela..? Oj, gäller att ge sig själv en spark i baken!

Miss G sa...

snyggt inifrånperspektiv som gör att det som sker känns logiskt och självklart. och så sista stycket där utifrånperspektivet kommer in och förkunnar domen.
jag är glad att han slapp höra den - han kanske levde lycklig?

Ann-Catrin sa...

Bra grepp. En mänsklig förklaring till det som många uppfattar som misär och sorgligt leverne.

Anitha Östlund Meijer sa...

Han levde verkligen i sin ide.
Samtidigt är det lite sorgligt att det faktiskt finns människor som lever så här. jag hoppas att de är lyckliga bara.
Jag vill samtidigt passa på att tacka för din fina kommentar igår. Karlen i huset har börjat jobba (Äntligen?) och barnen (iallafall två av dem) går på dagis resp. skola, så nu får fantasin tid och ro att flöda igen.
ha det gott!

marmoria sa...

Träffande. Jag känner tre personer som påminner om din huvudperson. De är fullständigt tillfreds.

Tjotten sa...

Har du tittat förmycket på "Rent hus"? Skrämmande att det finns så många som låter det gå så långt utan att vilja/orka göra något åt det. Jag vet inte om jag tycker synd om honom eller "skyll dig själv" fast inget är kanske rätt, han levde kanske precis så som han ville trotts allt.

AnnChristin sa...

Bra beskrivning av hur en misär startar. Då finns det någon logisk förklaring trots allt. En fin övergång från han till dom i bytet av perspektiv.

marmoria sa...

Svar: barnvagnen ska va' i stället för ryggsäck, fattaruväl! En dag står vi utanför din dörr...

liselotte sa...

Kan bara instämma i de andras kommentarer.

Siestri sa...

Så många människor det finns som han. Men han kanske var lycklig i sitt bråte. Hans fina saker som andra tyckte var "skit".

Charlotta sa...

Jag gillar hur du tar parti för denna eländiga samlarvarelse som ingen förstår sig på. Och inga idéer lyckades han förverkliga. Sorgligt, sorgligt..

Skattis sa...

En bra tankeställare. Man borde göra något utav sina idéer innan det är för sent... Ibland behöver man en spark i baken!